Следвайте Гласове в ТелеграмДвупартийна делегация от американски сенатори е посетила Будапеща

...
Следвайте Гласове в ТелеграмДвупартийна делегация от американски сенатори е посетила Будапеща
Коментари Харесай

Унгария отказа среща на сенатори от САЩ, пристигнали в Будапеща, за да лобират за Швеция в НАТО

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Двупартийна делегация от американски сенатори е посетила Будапеща в неделя, с цел да изиска от държавното управление на Виктор Орбан неотложно да утвърди кандидатурата на Швеция за присъединение към НАТО. Унгария е единствената от 31-те членки на НАТО, която не я е утвърдила.

Гостуващите сенатори оповестиха, че ще показват обща резолюция в Конгреса, осъждаща хипотетичното оттегляне от демокрацията в Унгария и призоваваща държавното управление на премиера Виктор Орбан да вдигне блокирането си върху трансатлантическата интеграция на Швеция.

В петък Петер Сиярто - министър на външните работи на Унгария, съобщи, че приветства визитата на сенаторите, само че че " не си коства да се пробвате да оказвате напън върху нас, тъй като ние сме суверенна страна ".

" Радваме се, че идват тук, тъй като сами виждат, че всичко, което четат за Унгария в демократичните американски медии, е очевидна неистина ", сподели Сиярто.

В неделя Джийн Шахийн - сенатор демократ от Ню Хемпшир, сподели, че е " разочароващо ", че нито един член на унгарското държавно управление не е приел поканите да се срещне с делегацията, само че че има вяра и е оптимист, че присъединението на Швеция ще бъде показано за ратификация на 26 февруари, когато унгарските депутати се съберат още веднъж.

Сенатор Крис Мърфи, демократ от Кънектикът, разяснява, че отводът на държавното управление на Орбан да се срещне е " чудноват и притеснителен ", само че тежестта пада върху дългогодишния водач да прокара гласуването.

" Ние сме задоволително мъдри във връзка с политиката тук, с цел да знаем, че в случай че министър председателят Орбан желае това да се случи, тогава Народното събрание може да продължи напред ", сподели той.

Унгарското държавно управление е изправено пред възходящ напън да предприеме дейности, откакто отсрочи хода повече от 18 месеца, защото приемането на нова страна във военния съюз изисква единомислещо утвърждение.

" С присъединението си Унгария и вашият министър ръководител ще създадат огромна услуга на свободолюбивите народи по света ", сподели сенатор Том Тилис, републиканец от Северна Каролина, по време на конференция в посолството на Съединени американски щати в Будапеща.

Резолюцията, за която на първо време заяви рано в неделя " Асошиейтед прес ", е написана от Тилис и Шахин, а дружно с тях в Будапеща дойде Мърфи.

По-рано този месец американският сенатор Бен Кардин - демократ от Мериленд и ръководител на комисията по външни връзки на Сената, повдигна въпроса за налагане на наказания на Унгария за нейното държание и назова Орбан " минимум надеждният член на НАТО ".

Унгария, споделя се в резолюцията, " не се е включила към всички други страни членки на НАТО в одобряването на присъединението на Швеция към НАТО, като не е изпълнила уговорката си да не бъде последна, одобрила такова присъединение и застрашавайки трансатлантическата сигурност в основен миг за мира и непоклатимост в Европа ".

Орбан се пробва да постанова версията, че поддържа приемането на Швеция в НАТО, само че депутатите в неговата партия не са уверени заради " явните лъжи' от шведски политици за положението на демокрацията в Унгария.

" Добра вест е, че нашият спор с Швеция е към своя край. Вървим към одобрение на присъединението на Швеция към НАТО при започване на пролетната сесия на Народното събрание, сподели Орбан в речта си за положението на нацията в Будапеща в събота.

Източници: dnevnik.bg, clubz.bg

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР